Casa de Tàpia

Habitatge Unifamiliar de tàpia a Bellcaire d’Urgell.

FOTOS

DESCRIPCIÓ

L’encàrrec d’en Manel es resumeix en la següent frase: “Vull una casa de terra”.

En una parcel·la amb una topografia plana, vam projectar un habitatge unifamiliar de bioarquitectura d’una sola planta amb dues habitacions, un bany, un garatge, una gran sala d’estar-menjador i una cuina oberta. El criteri constant, que ens va acompanyar durant el disseny i l’execució de l’obra, va ser l’ús de materials naturals i estratègies sostenibles.

Tota l’estructura de la construcció és de terra (murs de tàpia de 60cm), que descansa sobre fonaments ciclopis de calç armats amb bambú, i fusta (coberta tipus sandwitx amb aïllament de celulosa a l’interior). Les fusteries són de fusta massissa amb vidre doble i càmara d’aire. La combinació d’aquests materials, va permetre obtenir un gran rendiment a nivell d’eficiència energètica gràcies a la inèrcia tèrmica dels murs de terra i al gran aïllament de la resta de materials. Tot el paviment es va realitzar amb calç lliscada i polida obtenint un paviment continu en tot l’habitatge. La fusta es va tractar amb lasurs naturals preservant la transpirabilitat del material i tots els murs de tàpia es van protegir amb silicat per evitar el despreniment de la terra. El bany es van realitzar amb la tècnica tradicional marroquina “Tadelakt” obtenint superfícies totalment llises i impermeables mitjançant el mateix material natural. La coberta es va calcular per tal de suportar el pes de terres i vegetació les cuals actuen com a aïllament tèrmic i acústic i donen una imatge d’integració amb la vegetació del propi jardí de la casa.

A nivell d’instal·lacions, es va dissenyar un sistema de geotèrmia amb sondes soterrades fins a 90m, les quals aprofiten la temperatura constant de la terra per a aportar-la a la producció d’aigua calenta sanitària i al sistema de calefacció radiant instalada sota del paviment de calç. La suma de totes aquestes estratègies sostenibles va permetre obtenir una certificació energètica “B” de tot l’edifici.

Gràcies a la utilització i combinació d’aquests materials de bioconstrucció, es va aconseguir una arquitectura orgànica amb un ambient interior càlid i acollidor. L’ús de materials naturals en tots els elements de la construcció va permetre crear una sensació de comfort i d’ambient saludable per a totes les persones que visiten aquesta casa ecològica i sostenible.