Escola Infantil Waldorf

Centre d'educació infantil de segon cicle de Pedagogia Waldorf.

FOTOS

DESCRIPCIÓ

L’empresa HaciendasBio, amb la intenció de crear una finca ecològica amb edificis sostenibles i integrats amb la seva pràctica agrícola, ens va encarregar el disseny i redacció del projecte executiu d’una escola Waldorf per a infants de 3 a 6 anys.

L’edifici està pensat per donar servei als fills i filles dels treballadors del Centre de Producció ubicat a la mateixa finca així com per veïns i veïnes propers a aquesta localitat de Mèrida i voltants.

El disseny integra l’edifici amb el terreny diferenciant clarament una façana com a accés principal i una altra com a zona privada o de jocs dels nens (jardí). Volumètricament, l’edifici s’estructura en 5 cossos unificats per una coberta verda horitzontal que contacta amb el terreny a través d’un dels seus extrems. A través d’un porxo d’accés, s’entra a la part interior de l’escola a un espai de distribució-pati, que dóna accés a cadascuna de les aules (3 en total), al mòdul d’administració i professors i la sala polivalent.

Cada espai ha estat dissenyat seguint els criteris de la pedagogia Waldorf. Les aules s’han dotat d’una petita cuina, un lavabo, espai d’emmagatzematge, un espai diàfan per utilitzar-lo i transformar-lo segons les necessitats del professor i d’un espai exterior cobert (porxo) que fa la transició entre el jardí de jocs i l’interior del aula. La sala polivalent de més de 80m2 es va pensar com a espai per a la eurítmia, teatre, concerts, reunions i altres activitats.

Tots els murs són de termoargila amb acabat d’arrebossat de calç per a l’exterior (amb aïllament de suro amb sistema tipus SATE) i d’argila per a l’interior. Les cobertes inclinades, són d’estructura de fusta amb panells d’aïllament de suro i teula ceràmica plana com acabat exterior. El paviment de les aules és de parquet natural de roure i el de les zones comunes, ceràmic. La calefacció s’ha dissenyat amb un sistema de terra radiant que aprofita l’energia sobrant de l’edifici de producció situat a uns 100m de l’escola. Totes les fusteries són de fusta massissa amb vidre doble i cambra d’aire. La pintura utilitzada per a l’exterior i interior és pintura de calç i argila respectivament. Tots els materials utilitzats són naturals i ecològics permetent així generar espais saludables per als nens i altres usuaris de l’escola.

La suma de totes aquestes estratègies sostenibles va permetre obtenir una qualificació energètica “A” de tot l’edifici.