La importància de la transpirabilitat en els materials de construcció

La transpirabilitat es defineix com la capacitat que té un material perquè el vapor d’aigua l’atravessi. El cos humà en repòs, produeix uns 0,75 L (2.500 g/, 24 h) d’aigua al dia en forma de vapor i com més actiu sigui l’ús d’un ambient en concret, més augmenta aquesta producció de vapor d’aigua per persona i per tant la necessitat de regular-ne la quantitat total dins d’aquest ambient.

Un símil d’aquest fenomen és la pell humana: quan ens dutxem, l’aigua no entra dins el nostre cos, però en canvi, quan tenim un excés de temperatura dins nostre, el cos produeix la suor a través dels porus de la pell, per dissipar l’excés de temperatura.

Aquesta és una qualitat imprescindible de les solucions i materials en bioconstrucció emprats per la construcció dels edificis on vivim i treballem per aconseguir un nivell de comfort higrotèrmic correcte a l’interior; impedir que l’aigua entri des de l’exterior cap a l’interior i alhora permetre que el vapor d’aigua en excés, surti cap a l’exterior.

Un excés d’humitat a l’interior dels edificis augmenta les possibilitats de contraure malalties respiratòries, pulmonars i agreujar les reumàtiques, quan hi ha una exposició prolongada.

I tot això com es materialitza? En general tots els materials naturals tenen aquesta propietat i si s’utilitzen en la construcció ens poden ajudar a evitar aquestes conseqüències i millorar el confort interior de les cases sostenibles.

La calç té el seu origen a la roca calissa, requereix poca energia per a la seva obtenció i és transpirable. És una bona opció d’acabat per a materials que necessiten transpiració per ser durables com ara la palla, evitant que aquesta es podreixi.

L’argila és un altre material transpirable capaç d’acumular calor. És el component principal de la tècnica de l’adobe, el maó fet d’argila+sorra+palla premsat i assecat al sol i de la tàpia: mur de terra comprimida a base d’argila, grava i calç (tècnica comentada al post anterior: XXX).

La fusta usada com a material de façana també té la propietat de transpirabilitat necessària per regular la humitat a apart que és un material 100% renovable, aspecte que el fa molt interessant en bioarquitectura.

Ens encantarà que comparteixis la teva opinió perquè ens interessa molt la teva resposta! Si vols que escribim sobre algun altre tema que t’interessi, serà un plaer poder fer-ho.

Si has trobat valuós aquest article, comparteix-lo perquè més gent el pugui disfrutar.

 

Mil gràcies!!